KUCHNIA

Czarne sztućce – nowy trend na stołach. Eksperci z firmy Gerlach zdradzają, jak łączyć sztućce z zastawą

• Zakładki: 19


Choć czarne sztućce wcale nie stawiają pierwszych kroków w branży wyposażenia kuchennego, ostatnimi czasy coraz mocniej domagają się uwagi. Symbolizują nowoczesny design, stwarzając możliwość nieszablonowego nakrycia stołu. 

Biorąc pod uwagę materiał wykonania, wyróżniamy dwa rodzaje czarnych sztućców – ze stali czernionej i węglowej. Czerniona stal posiada powłokę, która chroni metal przed rdzą i korozją. Nie wchodzi w reakcję z jedzeniem, więc sztućce z tego typu materiału mogą być używane w każdej sytuacji kulinarnej.  Stal węglowa ochronnej powłoki nie posiada, więc z czasem może rdzewieć, a ponadto wchodzić w reakcję z kwasami zawartymi w niektórych produktach spożywczych. Czarnymi sztućcami ze stali węglowej najlepiej jeść owoce i warzywa. Podział estetyczny obejmuje sztućce w pełni pokryte kolorem czarnym, czarne sztućce ze srebrnymi, złotymi, a także platynowymi elementami oraz sztućce z czarnym ostrzem i rękojeścią z innego materiału, np. drewna lub tworzywa sztucznego. 

Jak łączyć czarne sztućce z zastawą stołową, by uzyskać nieszablonową oprawę stołu?

Czarny kolor wyraźnie stawia granice i podkreśla swoją ważność. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości nowoczesną i stylową oprawą stołu, trzymaj się zasady: mniej znaczy więcej. Ostrożnie wprowadzaj kolor na stół, by nie odebrać czerni roli pierwszych skrzypiec. Kolor zastawy, obrusu lub serwetek ma wydobywać elegancję i ponadczasowość czerni.  Bezpiecznym wyborem jest zastawa w kolorze białym. To prosty sposób na minimalistyczny wygląd, który sprawdza się niezależnie od okoliczności. Ciekawym pomysłem jest mieszanie różnych stylów czarnych sztućców. Eklektyczna oprawa stołu nie pozostawia gości obojętnymi. To twój as w rękawie podnoszący ogólne doznania kulinarne, będący odzwierciedleniem osobowości gospodarza. 

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
53 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *