KUCHNIA

Jak wybrać zestaw rondli? Poznaj porady ekspertów firmy Gerlach

• Zakładki: 39


Planujesz kupić zestaw rondli, ale nie wiesz, ile naczyń zaspokoi twoje potrzeby związane z gotowaniem? Jedno jest pewne. Nie możesz kierować się rankingami znalezionymi w sieci czy też podpowiedziami internautów. Liczą się twoje rzeczywiste potrzeby. Z doświadczenia wiemy, że zestaw 3 rondli sprawdza się nie tylko na początek. 

Niepozorne naczynie o dużych możliwościach jest równie ważne, jak pełnowymiarowy garnek. Musisz odgrzać zupę, ubić mleko do ulubionej kawy z pianką, przyrządzić sos, a może ugotować owsiankę? Właśnie dlatego potrzebujesz rondla.  Zestaw rondli sprawdzi się tam, gdzie użycie dużego garnka jest nieporęczne i po prostu niepotrzebne. Trzyelementowy zestaw rondli zapewnia optymalne możliwości. Pozwoli na przygotowanie elementu deseru (np. polewy do ciasta), odgrzanie obiadu, a także przygotowanie jednogarnkowego dania na kolejny dzień w tym samym czasie, bez konieczności zajmowania się myciem naczyń po każdej czynności. Najlepszą opcją jest wybór rondli o różnych wymiarach. Polecamy zestaw rondli o pojemności 1,5 l, 2 l i 2,5 l.  Od ciebie zależy, czy wolisz wersję z pokrywką, czy też bez.

Zestaw rondli – rodzaj materiału

Wiesz już, dlaczego rondle są tak ważne i ile ich potrzebujesz, by maksymalnie ułatwić sobie pracę w kuchni. Pozostaje kwestia materiału, z którego są wykonane. Miłośnicy tradycji chętnie sięgają po rondle z powłoką emaliowaną, która szczególnie dobrze sprawdzą się w przypadku gotowania potraw dla dzieci i alergików. Ten typ rondla sprawdzi się również do zapiekania. Wadą rozwiązania jest ich nieodporność na zarysowania. O emaliowaną powłokę trzeba się mocno troszczyć i podchodzić do niej z odpowiednią delikatnością. Praktycznym rozwiązaniem jest zestaw rondli aluminiowych, który ze względu na nieprzywierającą powłokę pozwala na smażenie, duszenie i gotowanie bez ryzyka przypalenia i tym samym nieustannego mieszania. Ogromną popularnością cieszą się rondle stalowe ze stali nierdzewnej 18/10, którą wyróżnia ogromna odporność na zarysowania i bardzo długa żywotność. Tego typu rondle szybko się nagrzewają, zapewniając równomierną dystrybucję ciepła, dzięki czemu są idealne do podgrzewania zup czy też rozpuszczania np. masła. Rondle z uchwytami stalowymi i bakelitowymi nadają się również do używania w piekarniku. Sprawdzą się zatem nie tylko w przypadku podgrzewania, ale i zapiekania dań. 

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
80 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *