Woda lecąca z kranu w Twoim domu nie jest do końca klarowna? Jeżeli ma charakterystyczny brązowawy kolor, do tego pozostawia rdzawe osady na armaturze i naczyniach, to prawdopodobnie ma zbyt wysoką zawartość żelaza. Zbyt żelazista woda odznacza się często także nieprzyjemnym zapachem. Taka woda nie jest dobrej jakości – nie nadaje się do picia, może także uszkodzić urządzenia AGD i elementy instalacji wodnej. Problem zbyt żelazistej wody może dotyczyć zarówno wody dostarczanej przez wodociągi, jak i tej pobieranej z własnego ujęcia.
Przed podjęciem wszelkich czynności związanych z oczyszczaniem wody warto wcześniej przebadać próbkę wody w specjalistycznym laboratorium. Jeżeli żelazo będzie przekraczało dopuszczalną wartość, wówczas warto zdecydować się na odżelazianie wody.
Jak przeprowadza się odżelazianie wody?
Odżelaziacze wytrącają z wody nadmierne związki żelaza. Stosowane aktualnie odżelaziacze działają na zasadzie grawitacyjnej lub ciśnieniowej. Usunięcie nadmiernej ilości żelaza realizowane jest za pomocą złoża umieszczonego w odżelaziaczu. Najczęściej stosowane są urządzenia filtrujące marek: BIRM, MTM, Greensand. Wybór odżelaziacza do wody uzależniony jest od wyników badania próbki wody w laboratorium.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Proeko.
Foto: Shutterstock